Transparența salarială: cum vor trebui să arate ofertele de angajare

Anunțurile de recrutare și denumirile posturilor vor trebui adaptate conform noilor cerințe din recenta directivă europeană privind transparența salarială.

Citește articolul

Și anunțurile de recrutare și denumirile posturilor vor trebui adaptate conform noilor cerințe din recenta directivă europeană privind transparența salarială.

Directiva (UE) 2023/970, care va trebui transpusă în următorii ani și de România, își propune aplicarea principiului egalității de remunerare pentru aceeași muncă sau pentru o muncă de aceeași valoare între bărbați și femei și interzicerea discriminării, iar asta înseamnă mizarea pe cât mai multă transparență salarială.

Directiva nu promite angajaților că vor avea dreptul să știe care sunt salariile fiecăruia dintre colegi, nivelul de transparență actual va trebui îmbunătățit astfel încât lucrătorii să primească informații cu privire la propriul nivel de remunerare și la nivelurile medii de remunerare, defalcate în funcție de sex, pentru categoriile de lucrători care prestează aceeași muncă precum ei sau o muncă de aceeași valoare ca a lor.

Directiva impune nevoia de transparență încă de la momentul anterior concretizării unei relații de muncă: transparență pentru candidații în procesul de recrutare.

Angajatorii vor avea aici două obligații:

  • să pună în anunțul de angajare nivelul inițial de la care pleacă salariul și alte componente ale remunerației lunare – fie în sumă fixă, fie prin folosirea unui interval, care, de fapt, este un interval de negociere; angajatorii nu ar trebui să opteze aici pentru folosirea unui interval extrem de larg; folosirea unui interval extrem de larg nu echivalează cu atingerea scopului acestui deziderat de transparență – acela de a negocia în cunoștință de cauză.
  • a doua obligație vizează mai degrabă ideea de egalitate între sexe – anunțurile de posturi vacante și denumirile trebuie să fie neutre din punct de vedere al sexului.