Din 2023 vor exista două tipuri de deduceri personale

Începând din luna ianuarie 2023, deducerea personală va avea două componente: deducerea personală de bază și deducerea personală suplimentară.

Citește articolul

Începând cu veniturile lui ianuarie 2023, Ordonanța nr.16/2022, care a modificat Codul fiscal, prevede că deducerea personală va avea două componente: deducerea personală de bază și deducerea personală suplimentară.

 

Deducerea personală de bază se acordă persoanelor care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului minim brut pe țară. Aceasta este stabilită diferențiat nu doar în funcție de venituri, ci și în funcție de persoanele aflate în întreținere, printre care se numără și copiii. Astfel, dacă în cazul deducerii de bază regula este că, pentru copii, aceasta se atribuie ambilor părinți, lucrurile stau diferit atunci când vine vorba de deducerea suplimentară.

Deducerea personală suplimentară se acordă astfel:

  •  15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al caror nivel este de până la nivelul de 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară.
  • 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ. Deducerea se acordă părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora. „În cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară se acordă unuia dintre părinți prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar. În situația în care părintele desfășoară activitate la mai mulți angajatori, în plus față de documentele prevăzute, părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator”, este precizat în actul normative. Angajatorii trebuie să îi informeze pe salariații care dau aceste declarații că ele trebuie să reflecte realitatea și că declararea în fals este pedepsită penal.

         Atenție! Deducerea nu înseamnă că părinții vor primi câte 100 de lei pentru fiecare copil înscris la școală, ci că scade baza impozabilă cu 100 lei, ceea ce înseamnă un „câștig” de doar 10 lei.