Impactul inteligenței artificiale asupra resurselor umane
septembrie 10, 2024Alexandru Franzen
,,Viața este ca mersul pe bicicletă. Pentru a-ți menține echilibrul trebuie să continui să mergi înainte.’’ – Albert Einstein
CITEȘTE MAI MULTFaptul că România trăiește azi o criză majoră de personal nu mai este o noutate pentru nimeni. Indiferent cu ce manager de companie privată vei discuta, acesta va fi unul din primele subiecte abordate, iar estimările din zona publică și privată plasează acest deficit la cifre între 500.000 și 1 milion de persoane.
Cauzele acestui deficit sunt multiple și complexe, dar pot fi sintetizate în câteva cauze principale:
Citește articolulFaptul că România trăiește azi o criză majoră de personal nu mai este o noutate pentru nimeni. Indiferent cu ce manager de companie privată vei discuta, acesta va fi unul din primele subiecte abordate, iar estimările din zona publică și privată plasează acest deficit la cifre între 500.000 și 1 milion de persoane.
Cauzele acestui deficit sunt multiple și complexe, dar pot fi sintetizate în câteva cauze principale:
Faptul că România trăiește azi o criză majoră de personal nu mai este o noutate pentru nimeni. Indiferent cu ce manager de companie privată vei discuta, acesta va fi unul din primele subiecte abordate, iar estimările din zona publică și privată plasează acest deficit la cifre între 500.000 și 1 milion de persoane.
Cauzele acestui deficit sunt multiple și complexe, dar pot fi sintetizate în câteva cauze principale:
Evident, mai există și alte cauze, de exemplu neadaptarea sistemului de educație la piața muncii, un sistem de protecție socială cu multe lacune, care încurajează nemunca, etc. dar ele au totuși un impact mai mic în acutizarea acestei crize decât cele enunțate mai devreme.
Ce putem face pentru a rezolva această problemă?
Ca în orice proces de problem solving, odată ce am identificat cauzele unei probleme, putem identifica și soluții. Evident, nu ne-am dori în nici un caz să stopăm dezvoltarea economică sau să ieșim din Uniunea Europeană, așa că trebuie să ne axăm pe acele soluții care pot funcționa în noul context economic și de relații internaționale, respectiv care pot genera beneficii pe termen lung.
În principal ar putea exista 4 soluții la această problemă, ele putând fi abordate concomitent, în paralel (ordinea în care le-am pus nu e una a importanței sau impactului, ci una aleatorie):
Rezolvarea acestei crize ar putea genera și venituri substanțiale pentru sectorul public, așa cum am evidențiat într-un alt articol recent. Detalii aici: Cum pierde anual Statul Român peste 2 miliarde de euro prin birocrație?
Nu în ultimul rând, pentru a ajuta la partea de informare, la Ascent Group am creat recent o serie de workshop-uri dedicate companiilor care sunt interesate să apeleze la varianta aducerii de lucrători extra-comunitari, respectiv în care vom încerca să abordăm atât pașii legali pentru aducerea în țară de lucrători extra-comunitari, cât și riscurile, problemele ce pot să apară, costurile aferente și modalitățile de integrare ale acestora. Detalii aici: Lucrătorii extracomunitari, soluție pentru deficitul forței de muncă și Integrarea lucrătorilor extracomunitari.
Indiferent care vor fi soluțiile viitoare, este evident că ne aflăm în prezent într-un impas și că nu mai putem neglija această problemă. Riscul major este ca o parte din companiile mari prezente azi în România să înceapă să migreze spre alte destinații (acest proces a început deja), iar România nu este pregătită încă pentru a trece la următorul nivel, cel al unei țări bazate în principal pe locuri de muncă în domeniul tehnologiilor sau al serviciilor.
Majoritatea soluțiilor depind însă în continuare de măsurile pe care ar trebui să le ia factorul public, iar din păcate lipsa de reacție a acestuia este deja una cronică.