Concediu de îngrijitor și program individualizat de muncă pentru îngrijitorii persoanelor bolnave

Angajații vor putea solicita concediu de îngrijitor pentru a se ocupa de o rudă sau o altă persoană din gospodărie care e grav bolnavă și mai au posibilitatea de a solicita angajatorului și un program individualizat de muncă.

Citește articolul

Recent legislația muncii a fost amendată prin introducerea noțiunii de concediu de îngrijitor al persoanelor grav bolnave. În plus, angajații care vor solicita concediul de îngrijitor pentru a se ocupa de o rudă sau o altă persoană din gospodăria sa care e grav bolnavă vor avea posibilitatea de a solicita angajatorului și un program individualizat de muncă.

Noul concediul de îngrijitor va avea o durată de cinci zile lucrătoare pe an și va putea fi acordat la cerere, angajatorul neputând refuza acest drept salariatului (deși a fost introdus oficial în legislația muncii, din 22 octombrie, acest drept nu poate fi solicitat încă de angajați în lipsa unor norme de de aplicare). Perioada în care salariatul lipsește de la muncă nu va afecta perioada de concediu de odihnă la care acesta are dreptul, și de asemenea, poate solicita un program individualizat de muncă, indiferent că este vorba de o perioadă determinată sau una nedeterminată.

Ce presupune acest program individualizat de muncă?

Deși el putea fi solicitat și până acum de salariați, Legea 283/2022, care a modificat Codul Muncii a introdus o serie de detalieri privind modul de organizare flexibil a timpului de muncă specific programelor individualizate de muncă.

Astfel, pe de o parte avem împărțirea timpului de muncă în două perioade (una fixă în care personalul se află simultan la locul de muncă și una variabilă, aleasă de salariat), prevederi care existau și anterior, dar și telemunca, munca la domiciliu, programe flexibile sau chiar cu timp redus, aceste noutăți fiind aduse de Legea 283.

Astfel, dacă salariatul are nevoie să beneficieze de un program de muncă diferit pentru o anumită perioadă de timp, îi poate solicita angajatorului acest lucru. Noile prevederi din Codul Muncii prevăd că, dacă situațiile care au dus la cererea modificării programului au încetat, salariatul are dreptul să revină la programul inițial înainte de sfârșitul perioadei stabilite.

Cererea pentru trecerea pe un program individualizat de muncă nu este acordată doar celor care vor beneficia de concediul de îngrijitor, când acesta va putea fi luat, ci poate fi depusă de toți salariații.

Dacă angajatorul este obligat să acorde concediul de îngrijitor, obligația nu există în privința programului de lucru individualizat. Salariatul poate depune cererea, dar angajatorul o poate refuza. Singura obligație pe care o are angajatorul este să îi răspundă salariatului, motivat și în scris, de ce nu este de acord cu această modificare a programului, în termen de cinci zile lucrătoare de la data depunerii cererii.