Impactul inteligenței artificiale asupra resurselor umane
septembrie 10, 2024Alexandru Franzen
,,Viața este ca mersul pe bicicletă. Pentru a-ți menține echilibrul trebuie să continui să mergi înainte.’’ – Albert Einstein
CITEȘTE MAI MULTȚinând cont de prevederile art. 76 alin. (3) din Codul fiscal, de avantaje, în bani sau în natură, altele decât veniturile salariale, pot beneficia și administratorii unor societăți.
Citește articolulPentru avantajele în natură se plătesc contribuțiile sociale obligatorii și impozitul pe venit. Excepție de la această regulă fac beneficiile menționate ca nefiind avantaje, în Capitolul III din Codul fiscal, plus cele amintite în art. 76, alin. (4) din Codul fiscal.
Dintre acestea, amintim:
Un aspect fiscal important constă în faptul că o serie de avantaje în bani sau în natură primite, inclusiv de administratori, în legătură cu activitatea desfășurată în cadrul unor societăți, se referă la următoarele:
În consecință, orice beneficiu în natură, acordat administratorilor numiți potrivit actului constitutiv sau adunării generale a asociaților sau acționarilor, reprezintă, din punct de vedere fiscal, avantaj impozabil supus tratamentului fiscal obișnuit aplicat remunerației primite de aceștia.
Impozitul pe venit datorat se calculează aplicând cota de 10% la venitul net determinat ca diferență între indemnizația brută și contribuțiile sociale obligatorii datorate, potrivit modului de calcul reglementat de art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal. Remunerația administratorilor societăților este cuprinsă și în baza de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cotă de 25%, conform art. 139 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, al contribuției de asigurări sociale de sănătate, în cotă de 10%, potrivit art. 157 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, și al contribuției asiguratorii pentru muncă, în cotă de 2,25%, potrivit art. 220^4 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal.