Activitatea firmelor care ignoră regulile impuse de autorități va putea fi suspendată 15 sau 30 de zile

Autoritățile vor putea decide suspendarea activității firmelor care nu respectă regulile pentru 15 sau 30 de zile.

Citește articolul

După ce la începutul lunii februarie 2021 s-a propus ca firmele ce ignoră regulile stabilite de autorități, în contextul epidemiei de coronavirus, să fie sancționate cu suspendarea, a fost adoptat un proiect de lege de către Senat, în calitate de primă Cameră. Documentul se va îndrepta acum către Camera Deputaților, care reprezintă forul decizional în acest sens, pentru dezbatere și adoptare. Concret, autoritățile vor putea decide suspendarea activității firmelor care nu respectă regulile pentru 15 sau 30 de zile (în plus față de amenda actuală), iar cei care vor ignora măsura suspendării vor risca inclusiv pedepse penale.

Practic, în momentul de față, aceste firme pot fi doar amendate cu sume între 1.000 și 10.000 de lei atunci când ignoră regulile stabilite de autorități, așa cum reiese din Legea 55/2020. Astfel, proiectul de lege discutat de Guvern în primă lectură va introduce în Legea 55/2020 și sancțiunea suspendării activității cu 15 sau 30 de zile, care se va aplica suplimentar față de amenda amintită.

Concret, sancțiunea complementară se va aplica distinct, după cum urmează:

  • suspendare de 15 zile în cazul firmelor care funcționează fără respectarea condițiilor impuse de autorități: în acest caz, se va afișa o atenționare la intrare în care va scrie că activitatea este oprită temporar din cauza nerespectării regulilor; dacă firma va redeschide mai devreme decât trebuie, autoritățile vor aplica un sigiliu și ruperea sigiliului va atrage consecințe penale;
  • suspendare de 30 de zile în cazul firmelor care funcționează deși ar trebui să aibă activitatea oprită din cauza restricțiilor impuse de autorități: în acest caz, se va aplica direct sigiliul și ruperea sa va atrage consecințe penale.