Sprijinul financiar pentru reducerea timpului de muncă prelungit până la data de 31.12.2022

Guvernul a adoptat O.U.G. nr.73/2022, prelungind până la data de 31.12.2022 perioada pentru care angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaților cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară și obținerea unui ajutor financiar de la Guvern. 

Citește articolul

Guvernul a adoptat în data de 30.05.2022 O.U.G. nr.73/2022, privind modificarea O.U.G. nr.123/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul pandemiei de COVID, în sensul că a prelungit până la data de 31.12.2022 perioada pentru care angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaților cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă și obținerea unui ajutor financiar de la Guvern.

Aceste prevederi erau valabile până la expirarea perioadei de 3 luni de la data încetării stării de alertă, respectiv până la data de 8 iunie 2022. Pe cale de consecință noile prevederi se aplică începând cu data de 08 iunie 2022.

Întrucât firmele se confruntă în continuare cu greutăți în desfășurarea activității, de data aceasta datorită situației politico-economice actuale, Guvernul a decis să prelungească perioada înăuntrul căreia angajatorii pot decide reducerea timpului de lucru, însă s-au schimbat condițiile pe care aceștia trebuie sa le îndeplinească, masura fiind adoptată și în sprijinul firmelor care se confruntă cu scăderea producției.

Astfel noile condiții de aplicare a mecanismului Kurzarbeit sunt următoarele:

  • reducerea activităţii este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel puţin 10% faţă de luna similară sau faţă de media lunară a cifrei de afaceri din anul anterior declarării stării de urgenţă/alertă, respectiv 2019;
  • elementul de noutate constă în faptul că, în situația în care nu se înregistrează o diminuare a cifrei de afaceri de 10%, se ia în calcul diminuarea producției realizate în luna pentru care se solicită aplicarea măsurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel puţin 10% faţă de luna similară sau faţă de media lunară a producţiei din anul anterior declarării stării de urgenţă/alertă;
  • În cazul unui angajator înființat în perioada 1 ianuarie-15 martie 2020 și care are cel puțin un angajat, diminuarea producției se raportează la producția realizată în luna anterioară aplicării măsurii reducerii programului de lucru;
  • măsura afectează cel puţin 10% din numărul de salariaţi ai unităţii.

De asemenea, în scopul diminuării riscului de excluziune socială a celor care sunt activi economic, dar aflați și în situația de a-și înceta activitatea, actul normativ mai prevede prelungirea perioadei de acordare a indemnizației de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale pentru profesioniştii prevăzuți de Codul Civil, pentru persoanele fizice care obţin venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe, potrivit Legii nr. 8/1996, și pentru persoanele cu convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005.