Se modifică salariul minim de la 1 iulie 2024

De la 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei brut lunar.

Citește articolul

De la 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei brut lunar. Aceasta va reprezenta o creştere de 12,12%, ceea ce înseamnă o majorare netă de 242 de lei. Totodată, se va menține până la sfârșitul anului facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiți de taxe.


Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul Marcel Ciolacu, la finalul ședinței Consiliului Național Tripartit. Măsura este considerată de către premier ca fiind una corectă către implementarea salariului minim european. Acesta a avut consultări, la Palatul Victoria, cu reprezentanții sindicatelor şi patronatelor în cadrul reuniunii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, a cărei temă centrală a fost nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Să nu uităm că majorarea salariului de bază minim brut pe țară are întotdeauna un impact mult mai complex, cu efect de bumerang pentru întreaga economie. Creșterea salariului de bază minim brut pe țară influențează și alte obligații care se raportează la acest salariu: contribuția pentru persoane cu handicap neîncadrate, baza anuală de calcul a contribuției de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente/drepturi de proprietate intelectuală, plafonul în funcție de care persoanele fizice ce obțin venituri non-salariale le revine obligația de a plăti contribuții de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate etc.

Deși anunțul a fost făcut în 23.05.2024, până la această oră nu a apărut încă actul legislativ cu această modificare, astfel că se așteaptă publicarea în Monitorul oficial a Hotărârii Guvernului.