Impactul inteligenței artificiale asupra resurselor umane
septembrie 10, 2024Alexandru Franzen
,,Viața este ca mersul pe bicicletă. Pentru a-ți menține echilibrul trebuie să continui să mergi înainte.’’ – Albert Einstein
CITEȘTE MAI MULTPe lângă finanțările rambursabile acordate prin programul IMM Invest Romania, societățile pot beneficia acum și de finanțări nerambursabile, finanțări legiferate prin Ordonanța de Urgență nr.130/2020 publicată în 6 August.
Citește articolulPe lângă finanțările rambursabile acordate prin programul IMM Invest Romania, societățile pot beneficia acum și de finanțări nerambursabile, finanțări legiferate prin Ordonanța de Urgență nr.130/2020 publicată în 6 August.
Sintetizăm mai jos principalele informații legate de aceste granturi.
Forme de acordare:
Cui se adresează?
Caracteristicile celor 3 forme de sprijin:
A. Microgranturile sunt acordate din fonduri externe nerambursabile iar beneficiarii trebuie să aibe activitate economică în unul din domeniile de activitate prevăzută în anexa 1 la OUG 130/2020, să nu aibe salariaţi, respectiv, să îndeplinească următoarele condiţii cumulative:
B. Granturile pentru capital de lucru vizează beneficiarii afectaţi de răspândirea virusului SARS-CoV-2.
Valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru se stabileşte astfel:
Granturile pentru capital de lucru se acordă, în principal, IMM-urilor din domeniile de activitate: restaurante, hoteluri, cafenele, industria alimentară, servicii din domeniul transporturilor, agenţiilor de turism, editurilor/librăriilor/bibliotecilor, industriilor creative, precum şi al organizărilor de evenimente a căror activitate curentă a fost afectată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 sau a căror activitate a fost interzisă ori redusă prin ordonanţe militare pe perioada stării de urgenţă.
Lista domeniilor de activitate eligibile este prevăzută în anexa nr. 2 la OUG 130/2020 (documentul atașat).
Condiţiile de îndeplinit pentru beneficiari:
Notă: Aceste prime două forme de sprijin se alocă în ordinea depunerii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate.
În urma primirii ajutorului, se va depune periodic un raport (la 3, respectiv 6 luni) în care se declară utilizarea sumelor potrivit destinaţiilor prevăzute de ordonanţă. Sumele folosite în alt scop pot atrage recuperarea ajutoarelor de stat împreună cu plata de accesorii.
C. Granturile pentru investiţii au o valoare cuprinsă între 50.000 euro şi 200.000 euro, în funcţie de nevoile de finanţare ale proiectelor de investiţii depuse. Granturile pentru investiţii nu includ cofinanţarea proprie a beneficiarilor stabilită în procent de minimum 15% din valoarea grantului solicitat de către beneficiarii din regiunile mai puţin dezvoltate şi 30% din valoarea grantului solicitat de către beneficiarii din regiunea Bucureşti-Ilfov.
Lista domeniilor de activitate eligibile este prevăzută la anexa nr. 3 la OUG 130/2020, iar criteriile de selecţie sunt prevăzute în anexa nr. 4 la OUG 130/2020.
Condiţii pentru a beneficia de granturi pentru investiţii:
Aşteptăm apariţia Ghidului Solicitantului, pentru mai multe detalii. Stay tuned! 🙂