Majorări de taxe și accize de la 1 august

Începând luna august vom fi introduse noi majorări de taxe în cazul cazul câștigurilor la jocurile de noroc, iar tot cu această dată se propune creșterea nivelului accizei totale pentru țigarete și băuturi alcoolice

Citește articolul

Începând cu luna august 2022 se introduc noi cote de impozitare pentru activitățile de jocuri de noroc. Aceste măsuri se aplică  și în cazul câștigurilor la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine sau lozuri de peste 600 de lei, inclusiv, pentru care impozitarea se efectuează distinct faţă de veniturile obținute din participarea la alte tipuri de jocuri de noroc.

In cazul veniturilor obținute din jocuri de noroc, se propune menținerea modalității de determinare a impozitului pe venit prin aplicarea unui barem de impunere cu tranşe de venit asupra fiecărui venit brut, cu cote de impunere cuprinse între 10% și 40%. Totodată, baremul de impunere propus cuprinde și modificarea tranşelor de venit.

În prezent, cotele de impunere sunt cuprinse între 1% și 25% și nu sunt impozabile veniturile obținute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine și lozuri sub valoarea sumei neimpozabile de 66.750 lei, inclusiv, realizate de contribuabil pentru fiecare venit brut primit.

Accizele pentru țigarete, alcool și băuturi alcoolice se vor majora tot cu data de 1 august 2022

Majorarea accizelor pentru alcool și băuturi alcoolice se va face începând cu 1 august 2022, ținând cont că nivelul accizelor pentru aceste produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului fiscal, potrivit proiectului de ordonanța pentru modificarea Codului Fiscal.

Tot de la 1 august 2022, se propune creșterea nivelului accizei totale pentru țigarete, de la 563,97 lei/1.000 țigarete la 594,97 lei/1.000 țigarete, precum și adoptarea unui nou calendar de creștere graduală a nivelului accizei totale pentru țigarete, ținând cont de necesitatea respectării legislației unionale în domeniul produselor din tutun, securizarea veniturilor bugetare și asigurarea predictibilității fiscale necesară sectorului.