Donațiile pentru refugiații din Ucraina pot fi deduse din impozitul pe profit/venit

Guvernul încurajează donațiile pentru refugiații din Ucraina, aprobând o serie de măsuri în acest sens.

Citește articolul

Guvernul încurajează donațiile pentru refugiații din Ucraina, aprobând o serie de măsuri în acest sens. Printre acestea se afla și deducerea acestora din rezultatul fiscal, în cazul plătitorilor de impozit pe profit, respectiv din baza impozabilă, pentru plătitorii de impozit pe venitul micro-întreprinderilor, precum și din baza impozabilă a PF-urilor.

Cum?

Aceste donații trebuie făcute într-un cont distinct de trezorerie (Disponibil din donații aferente ajutoarelor umanitare pentru Ucraina), prin intermediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Vor fi deschise și conturi în lei/valuta la orice Instituție de Credit care vor fi comunicate ulterior pe pe pagina proprie de internet a M.A.I., a Guvernului și alte căi mediatice.

Aceste sume pot fi achitate atât on-line, numerar la ghișeu sau prin intermediul POS-urilor instalate la unitățile de Trezorerie ale Statului.

Cât deducem?

În cazul plătitorilor de impozit pe profit sunt 2 opțiuni:

  • suma deductibilă este de maxim 5% din cheltuielile salariale, intrând în categoria cheltuielilor sociale (atenție la cheltuielile sociale deja existente).
  • suma nu este considerată deductibilă la calculul rezultatului fiscal, dar poate fi scăzută din impozitul de plată, fiind asimilată sponsorizărilor (în limita a 0,5% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% impozitul pe profit datorat).

În cazul plătitorilor de impozit pe venit:

  • aceste sume se vor scădea din baza impozabilă.

În cazul PF-urilor care determină venitul net anual în sistem real:

  • pot deduce cheltuielile reprezentând donațiile în bani acordate, dar nu mai mult de 5% din baza de calcul a impozitului sau nu mai mult de 5% din valoarea anuală a cheltuielii efectuate cu salariile personalului

În domeniul TVA se reglementează ca bunurile și serviciile acordate gratuit persoanelor afectate de conflictul armat din Ucraina, să fie considerate bunuri și servicii acordate gratuit în cadrul acțiunilor de sponsorizare sau de mecenat, în limita sumei obținute prin aplicarea unei cote de până la 5% asupra valorii anuale a cheltuielilor efectuate cu salariile personalului.