Impactul inteligenței artificiale asupra resurselor umane
septembrie 10, 2024Alexandru Franzen
,,Viața este ca mersul pe bicicletă. Pentru a-ți menține echilibrul trebuie să continui să mergi înainte.’’ – Albert Einstein
CITEȘTE MAI MULTÎncepând cu 1 iulie 2024, o serie de modificări legislative importante vor influența semnificativ situația financiară a angajaților, persoanelor fără venituri și angajatorilor.
Citește articolulÎncepând cu 1 iulie 2024, o serie de modificări legislative importante vor influența semnificativ situația financiară a angajaților, persoanelor fără venituri și celor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare pentru pensie.
Odată cu creșterea salariului minim brut pe țară la 3.700 de lei, deducerea personală de bază va fi majorată. Această deducere este aplicabilă veniturilor din salarii și are scopul de a reduce baza impozabilă, deci și impozitul pe venit datorat de angajați. Cu cât salariul brut este mai mic (sau salariatul are mai multe persoane în întreținerea sa), cu atât deducerea personală este mai mare, ceea ce înseamnă că angajații cu venituri mici vor beneficia de o reducere mai consistentă a impozitului pe venit.
Persoanele fără venituri, care doresc să se asigure opțional la sistemul public de sănătate (și să fie asigurate timp de 12 luni), vor plăti sume mai mari începând cu 1 iulie 2024. Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru asigurarea voluntară este stabilită la 10% din valoarea a șase salarii minime brute. Astfel, odată cu majorarea salariului minim, suma de plată pentru CASS crește la 2.220 lei pe an, față de 1.980 lei cât era anterior.
Un pas important pe care această categorie de persoane trebuie să-l facă este să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. După cum e prevăzut în Codul fiscal, asigurarea devine efectivă din momentul depunerii declarației, dar este necesară și încheierea unui contract de asigurare la casa de sănătate.
Pentru persoanele care doresc să își completeze stagiul de cotizare la pensie prin încheierea unor contracte de asigurare socială, suma ce trebuie plătită va crește. Contribuția de asigurări sociale (CAS) este calculată tot în funcție de salariul minim brut pe țară, astfel că de la 1 iulie 2024, costurile pentru cumpărarea vechimii se vor majora. Cei care doresc să își asigure vechimea pentru o perioadă trecută (de cel mult șase ani anteriori lunii încheierii unui contract de asigurare) vor trebui să plătească 25% din șase salarii minime brute, adică 5.550 lei, comparativ cu 5.100 lei înainte de majorare.
Chiar dacă salariul minim sau cota CAS se modifică, potrivit prevederilor în vigoare, contractele de asigurare în derulare nu sunt afectate.
Pentru angajații cu contracte part–time, din iulie 2024 se aplică noi reguli privind contribuțiile sociale. Începând cu această dată, contribuțiile de asigurări sociale (CAS) și de sănătate (CASS) se vor plăti la nivelul unui salariu minim brut de 3.400 lei (din cei 3.700 lei minim brut, 300 lei sunt neimpozabili și nu se ține cont de ei la plafon), indiferent de numărul de ore lucrate. Diferența între nivelul CAS și CASS pentru venitul realizat efectiv și nivelul CAS și CASS pentru un salariu brut de 3.400 lei este suportată de angajator pentru salariații part time.
Aceste modificări legislative vor avea un impact semnificativ asupra veniturilor disponibile ale angajaților și asupra persoanelor care se asigură voluntar la sistemul public de sănătate sau își cumpără vechime pentru pensie. Creșterea salariului minim brut, deși aduce beneficii pentru angajații cu salarii mici, implică și costuri suplimentare pentru alte categorii de persoane, cum ar fi zilierii, cei cu contracte part-time și persoanele fără venituri care plătesc contribuții voluntare.