Impactul inteligenței artificiale asupra resurselor umane
septembrie 10, 2024Alexandru Franzen
,,Viața este ca mersul pe bicicletă. Pentru a-ți menține echilibrul trebuie să continui să mergi înainte.’’ – Albert Einstein
CITEȘTE MAI MULTValoarea tichetelor de masă se majorează, majorarea aplicându-se în două etape.
Citește articolulCa urmare a publicării în Monitorul Oficial din 27.07.2023 a OUG 69 din 2023 pentru modificarea art. 14 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, valoarea tichetelor de masă se majorează. Majorarea se aplică în două etape:
Totodată, prin derogare de la art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, nivelul nominal al tichetului de masă, de până la 40 lei/tichet/zi, se va aplica și în primele două luni ale semestrului II al anului 2024, respectiv august 2024 și septembrie 2024.
Pentru angajați, un pachet salarial care cuprinde acest tip de beneficii este mai atractiv și influențează pozitiv rata de retenție, iar angajatorii sunt încurajați să acorde acest tip de beneficiu extrasalarial printr-o serie de facilități fiscale. Tichetele de masa sunt scutite de plata contribuțiilor sociale. Pentru angajat, se aplică însă impozit pe venit (10%), iar pentru angajator tichetele reprezintă cheltuieli deductibile. Astfel, cresc veniturile angajaților și implicit și puterea acestora de cumpărare, fără a fi influențate obligațiile fiscale ale angajatorului.
De la introducerea lor în anul 1998, tichetele de masă au devenit un beneficiu suplimentar la salariu oferit angajaților din România și sunt răspândite în aproape toate țările Uniunii Europene. Majorarea valorii tichetelor de masă este o inițiativă menită să ofere sprijin în contextul actual, în care inflația conduce la creșterea prețurilor și afectează inclusiv costurile alimentelor de bază.
Legea nu impune însă firmelor să ofere valoarea maximă a tichetului de masă angajaților. Decizia de a majora valoarea tichetului de masă aparține în totalitate angajatorului funcție de disponibilitatea fondurilor necesare pentru a acorda acest beneficiu.
Asigurarea mâncării la locul de muncă pentru salariați, fără a datora taxe salariale, este un beneficiu introdus în 2023 ca o alternativă la tichetele de masă, potrivit Codului Fiscal. Orice majorare a valorii maxime a tichetului de masă implică și o creștere a sumei netaxabile pentru asigurarea hranei salariaților. Prin urmare, de la aceleași date crește și suma maximă netaxabilă zilnică ce poate fi alocată unui salariat pentru hrana asigurată la muncă.