Impactul inteligenței artificiale asupra resurselor umane
septembrie 10, 2024Alexandru Franzen
,,Viața este ca mersul pe bicicletă. Pentru a-ți menține echilibrul trebuie să continui să mergi înainte.’’ – Albert Einstein
CITEȘTE MAI MULTRecent a fost aprobată printr-o Ordonanța de Urgență (OUG 89/2018) reducerea cotei taxei pe valoarea adăugată pentru turism și activitățile conexe. Astfel serviciile care cad sub incidența noii reglementări sunt următoarele:
Citește articolulRecent a fost aprobată printr-o Ordonanța de Urgență (OUG 89/2018) reducerea cotei taxei pe valoarea adăugată pentru turism și activitățile conexe. Astfel serviciile care cad sub incidența noii reglementări sunt următoarele:
Recent a fost aprobată printr-o Ordonanța de Urgență (OUG 89/2018) reducerea cotei taxei pe valoarea adăugată pentru turism și activitățile conexe. Astfel serviciile care cad sub incidența noii reglementări sunt următoarele:
Conform inițiatorilor, prin această măsură se urmăreşte stimularea turismului în România, reducerea evaziunii fiscale din acest sector şi creşterea consumului intern, respectiv stimularea creşterii economice.
În prezent, în România avem, pe lângă cota standard de TVA de 19% și două cote reduse de 9%, respectiv 5%:
Precizări suplimentare introduse de normele metodologice de aplicare.
Odată cu publicarea normelor de aplicare ale Ordonanței de Urgență au apărut câteva complicații la modalitatea de calcul a cotei de TVA în cazul serviciilor de restaurant și catering, după cum urmează.
Conform normelor:
„18. (1) În sensul TVA, serviciile de restaurant și de catering reprezintă servicii care constau în furnizarea de produse alimentare și/sau de băutură, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoțită de servicii conexe suficiente care să permită consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare și/sau de băutură este numai unul dintre elementele unui întreg în care predomină serviciile. Serviciile de restaurant constau în prestarea unor astfel de servicii în spațiile prestatorului, iar serviciile de catering constau în prestarea unor astfel de servicii în afara localurilor prestatorului.
(2) Furnizarea de produse alimentare și/sau de băuturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fără, dar fără vreun alt serviciu conex, nu se consideră a fi servicii de restaurant sau catering în sensul alin. (1).”
În concluzie, pentru serviciile de restaurant unde consumul se face pe loc, în spații amenajate de furnizor, sau pentru serviciile de livrare la domiciliu făcute de firme de catering, noua cotă de TVA va fi de 5%. În schimb pentru achizițiile făcute de client pentru a fi consumate în altă parte, se va aplica în continuare vechea cotă de TVA de 9%.
În opinia noastră aceasta este o complicație inutilă care nu va genera plus valoare, ci doar probleme pentru operatorii de servicii care au atât facilități de servire a mesei în incintă cât și varianta de take-away.