Companiile pot asigura direct masa salariaților și vor fi scutite de taxe salariale

Începând cu ianuarie 2023, apare o alternativă la tichetele de masă: Firmele pot asigura direct masa salariaților și vor fi scutite de taxe salariale.

Citește articolul

Începând cu ianuarie 2023, apare o alternativă la tichetele de masă: Firmele pot asigura direct masa salariaților și vor fi scutite de taxe salariale.

Din ianuarie 2023, angajatorii vor avea o alternativă pentru acordarea tichete de masă, așa cum s-a stabilit prin OG 16/2022. Textul OG 16/2022 prevede că suma ce reprezintă „contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi” vă fi scutită atât de impozitul pe venit, cât și de contribuțiile sociale pentru pensii, sănătate și muncă.

În acest caz, firmele vor fi scutite și de taxe salariale, prevede noua lege, însă trebuie să respecte anumite condiții:

  • masa calda NU poate fi oferita salariaților care lucrează în regim de telemuncă, dar și cei care sunt în concediu medical, concediu de odihnă și cei care sunt delegați;
  • hrana acordata trebuie să fie preparata în unități proprii sau achiziționată de la unități specializate;

Astfel, angajatorii sunt obligați că începând cu luna ianuarie 2023, dacă doresc să ofere acest beneficiu angajaților, să treacă în regulamentul intern ori în contractul de muncă, regulă care vă fi aplicată numai pentru angajații care își desfășoară activitate la sediul firmei.

  • Masa NU poate fi oferita angajaților care beneficiază deja de tichete de masa.

Valoarea totala pe o luna poate ajunge până la 660 lei. Însă firmele pot alege, începând cu 1 ianuarie 2023, chiar să nu le mai acorde, dacă le vor asigura angajaților o masa calda pe zi.

În momentul actual:
Din punct de vedere fiscal, diferențele sunt: în cazul tichetelor de masă acestea sunt supuse impozitului pe venit, dar sunt scutite de contribuții sociale. În cazul în care angajatorul optează pentru acest nou beneficiu, respectiv suportarea costului hranei acordate angajaților la locul de muncă, suma vă fi scutită atât de impozit pe venit, cât și de contribuții sociale.
Pe de altă parte, tichetele pot fi folosite în restaurante sau la magazine, salariatul având o libertate mai mare în a alege ce face cu sumele pe care le are la dispoziție.