Finance for non-financials

The art of making good decisions based on numbers

How important is financial information to any manager in making the decision? What is the role of budget budgets and budget activity? What is P&L cash flow, profit and loss account? What are the costs and their importance in the decision-making process? How do we interpret financial analysis indicators?

Although the economic and financial reports provided by the company’s economic departments are important tools for the decision-making system and the management of a company, it is sometimes difficult for a non-financier to use them effectively. Some managers may consider that financial information is only a company’s obligation in relation to state tax institutions.

Our course aims to help you understand the notions in the financial reports, to use them effectively in decision making.

Who is it for?

The course is especially targeted at managers, executives who require a general understanding of financial management issues.

Course objectives

 • Understanding of the basic principles and customary terms used in the financial statements
 • The evaluation and use of the financial information submitted
 • Awareness of financial information in decision-making
 • Understanding the different types of costs, how they influence the decision-making process
 • Raising awareness of the role of budgets and budgetary activity
 • Description of the main tools and methods for assessing the efficiency of profit centers

The course modules

 • General financial accounting concepts
 • Use of financial reports
 • Their costs and importance for the decision-making process
 • Budget as a planning and control tool
 • Cash-flow – understanding and management
 • Understanding the profit and loss account (P&L)
 • Assessment of investment projects
 • Evaluation of financial results
 • Performance indicators (profitability, liquidity, investment valuation and financing)
 • Profit vs. cash flow

Cunoaște echipa

Marcel Chișcan

Managing Partner Ascent Group

Experiența sa profesională, de 30 de ani, îmbină o gamă largă de domenii de activitate, de la administraţie publica locală, la vânzări și publicitate, respectiv producție sau logistică și transport. Marcel a ocupat de-a lungul anilor poziţii de management atât în cadrul unor IMM-uri, cât și în administraţie publica locala, în proiecte industriale sau în managementul unor companii de logistică și transport, respectiv participări în consilii de administraţie ale unor societăţi publice sau private.

În ultimii 15 ani experienţa sa managerială și antreprenorială a fost îmbogățită de numeroase proiecte de consultanță pentru start-up-uri și pentru dezvoltarea / restructurarea unor afaceri, asistență în combinate cu activități de training, derulate în cadrul Ascent Group, în special pe teme de Leadership și management, Corporate Entrepreneurship, Planificare strategică și gândire strategică, Abilități de negociere, Tehnici de vânzări și customer care, Dezvoltarea abilităților de comunicare sau Time management.

Renata Ban

Financial Manager Ascent Group

În plan profesional Renata numără 20 ani de experienţă în domeniul financiar contabil, în departamentele financiare ale unor companii locale sau multinaționale (Arconta, Porta Doors, Magontec, Takata, Leoni), respectiv în consultanță financiar-contabilă cu Ascent Group. În toți acești ani s-a implicat în numeroase proiecte de consultanță, atât pentru companii locale cât și multinaționale, din domenii de activitate diverse: automotive, manufacturing, IT, agricultură, comerț, servicii.

Din 2012 Renata devine Senior Partner în Ascent Finance, companie specializată în servicii financiar-contabile din cadrul Ascent Group. În ultimii ani, datorită cunoștințelor profesionale consistente combinate cu abilități foarte bune de comunicare, Renata a devenit și un foarte bun trainer pe teme financiare, în pricipal în programe de Finance for non-financials, utilizarea eficientă a programului de contabilitate Ciel, consultanță personalizată etc.

Ești interesat de acest curs?

Lasă-ne un mesaj cu detaliile tale de contact și câteva informații despre tine sau compania ta, iar noi te vom contacta în cel mai scurt timp.

CLIENȚII ȘI PARTENERII NOȘTRI