Recuperarea concediilor medicale. Vești bune doar pentru Bucuresti

Începând cu 1 octombrie 2022, în București, dosarele de recuperare pentru concedii medicale din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) se depun online, pe platforma dedicată.

Citește articolul

Începând cu 1 octombrie 2022, dosarele de recuperare pentru concedii medicale din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) se depun online, pe platforma dedicată, potrivit unui anunț făcut joi de Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB). Încă din timpul stării de alertă, CASMB recomandase angajatorilor să se folosească proponderent de varianta depunerii online a documentelor, în Ordonanța concediilor medicale fiind prevăzute alternativ, din 2020, depunerea în format fizic și cea electronică.

Nu e o afacere să te îmbolnăvești! Concedii medicale neplătite de 18  milioane de lei – Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul  Hunedorean

Atenție! Anunțul făcut de CASMB nu este însă valabil la nivel național, cei interesați de depunerea documentelor trebuie să verifice condițiile de la Casa de Sănătate la care trebuie depuse documentele.

„Persoanele şi instituţia prevăzute la alin. (3) sunt obligate să depună la casele de asigurări de sănătate în a căror rază administrativ-teritorială îşi au sediul social, respectiv domiciliul, pe suport hârtie sau prin mijloace de transmitere la distanţă, exemplarul 2 al certificatelor de concediu medical în condiţiile în care se solicită restituirea sumelor reprezentând indemnizaţii plătite asiguraţilor, care sunt suportate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, prevede OUG nr. 158/2005.

La final de 2020, în plină pandemie și în stare de alertă, CASMB insista ca, din 2021, angajatorii să utilizeze varianta electronică de depunere a documentelor. Acum, CASMB vine cu noile condiții de depunere online a documentelor.

Redăm, mai jos, comunicatul publicat joi de CASMB:

În perioada 01.09.2022 30.09.2022 transmiterea documentelor se face conform Instrucțiuni de transmitere a cererilor de recuperare disponibile aici.

 

Începând cu data de 01.10.2022, în conformitate cu art. 6 alin 3^1 din OUG 158/2005*, dosarele de recuperare concedii medicale din FNUASS, se depun online, prin intermediul platformei online (disponibilă aici), ca urmare a procesului de digitalizare și eficientizare a procesului de decontare a sumelor aferente concediilor medicale.

În cadrul platformei online, persoanele juridice încarcă, conform Procedurii de transmiterere a documentației, următoarele documente, în format electronic:

  • Cerere recuperare – descarcă model;

  • Centralizator concedii medicale descarcă model;

  • Exemplarul 2 al concediului medical (rezoluția maximă admisă este 150 dpi).

Documentele încărcate prin mijloace la distanță, prin intermediul platformei online nu se vor transmite și în format fizic. În cazul în care se constată neconcordanțe între documentele încărcate pe platformă și cele raportate în Declarația 112, transmisă la ANAF de către societate, CASMB poate solicita documentația în format fizic, în conformitate cu art. 6 alin (4) din OUG 158/2005**.

Așadar, vestea bună, și de altfel mult așteptată de angajatori, e valabilă doar pentru contribuabilii din București. În restul țării, mai trebuie să așteptăm, iar asta evident crează frustrare multor companii, pentru că arată din nou lipsa de viziune și integrare a serviciilor la nivelul instituțiilor publice din România.