Proiect: angajatorii vor putea opta pentru a „plăti” taxele salariale cu sumele de recuperat pentru concedii medicale

Conform unui proiect de lege, începând cu anul 2023, taxelor salariale ar putea fi „plătite” cu indemnizațiile de concediu medical pe care statul trebuie să le restituie angajatorilor.

Citește articolul

Conform unui proiect de lege, începând cu anul 2023, taxelor salariale ar putea fi „plătite” cu indemnizațiile de concediu medical pe care statul trebuie să le restituie angajatorilor.

Cum se va proceda?

În loc să aștepte luni de zile restituirea indemnizațiilor de concediu medical, angajatorii ar putea să le compenseze cu taxele salariale (impozitul pe veniturile salariale, contribuția la sănătate, contribuția la pensii și contribuția asiguratorie pentru muncă) pe care le au de plătit, prin intermediul declarației 112.
Atunci când angajatorul va opta pentru această compensare, va depune la Casa de Asigurări de Sănătate, până la data de 25 a lunii următoare pentru luna în curs, Anexa 1.1 a declarației 112, împreună cu documentele justificative ale concediilor medicale acordate.

Proiectul de lege mai prevede și:

  • stabilirea unui termen de 30 de zile de la depunerea cererii de restituire, în care Casa de Asigurări de Sănătate va emite o decizie pentru aprobarea sau respingerea la plată a sumelor solicitate;
  • faptul că indemnizația va fi suportată integral de stat încă din prima zi de concediu medical (în acest moment, angajatorul suportă din fonduri proprii indemnizația pentru primele cinci zile de concediu medical).

Așteptăm cu nerăbdare aprobarea acestui proiect de lege, măsurile fiind de bun augur, ducând la eliminarea din problemele cu care se confruntă angajatorii: de a aștepta restituirea indemnizațiilor de concediu medical, de a suporta din fondurile proprii indemnizația pentru primele cinci zile de concediu medical.