Noi termene privind ștergerea accesoriilor fiscale, rambursarea de TVA cu control ulterior și perioada de grație pentru leasing-uri

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat prelungirea unor termene și facilități acordate companiilor, pentru a traversa cu bine perioada dificilă determinată de criza Covid-19.

Citește articolul

A fost prelungit termenul de ștergere a accesoriilor fiscale până la 31 ianuarie 2022.

Pentru a beneficia de aceasta anulare, trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

  • toate obligațiile principale restante la 31 martie 2020 se sting prin orice metoda (plata, compensare, etc.), pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor;
  • toate obligațiile principale, împreună cu accesoriile aferente, scadente intre 1 aprilie 2020 si data depunerii cererii de anulare se sting prin orice modalitate;
  • contribuabilul sa aibă depuse toate declarațiile fiscale, conform vectorului fiscal, pana la data depunerii cererii de anulare;
  • cererea de anulare a accesoriilor se depune după îndeplinirea condițiilor de mai sus, dar nu mai târziu de 31 ianuarie 2022.

Rambursarea de TVA cu control ulterior a fost extinsa până la data de 31 ianuarie 2022

Prevederea se regăsește în OUG 19/2021 privind unele măsuri fiscale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fiscal.

Aceasta a fost o măsura cerută de mediul de afaceri.

Prorogarea acestui termen are ca scop sprijinirea, in continuare a mediului de afaceri si a contribuabililor persoane fizice, în contextul actual sanitar și economic dificil.”, se specifică in nota de fundamentare a proiectului.

Pentru achiziția bunurilor prin leasing se prelungește perioada de grație.

Facilitatea se regăsește în Legea 83/2021 care aduce modificări in OUG nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing si societățile de leasing.

Mai exact, noul act normativ, care a fost publicat in M.O nr.  401 din 16 aprilie 2021, prelungește perioada de grație cu încă o lună, de la două la trei luni.

Modificările actului normativ vizează în principal art. 8 și art. 15, aducând precizări cu privire la situațiile în care locatarul/utilizatorul nu acoperă rata de leasing, modul de reziliere a contractului de leasing sau de plată a despăgubirilor.