Microîntreprinderile care au activitate de consultanță/management nu vor mai fi obligate să treacă la impozit pe profit

Potrivit unui proiect de lege microîntreprinderile care au activitate de consultanță/management nu vor mai fi obligate să treacă la impozit pe profit de 16% dacă depășesc plafonul stabilit.

Citește articolul

Potrivit unui proiect de lege pentru aprobarea OG 16/2022 adoptat săptămâna trecută de Parlament, microîntreprinderile care au activitate de consultanță/management nu vor mai fi obligate să treacă la impozit pe profit de 16% dacă depășesc plafonul de 20% din veniturile obținute din aceste domenii.

Același act normativ mai prevede că: încadrarea în noul plafon anual maxim de 500.000 euro NU se va aplica pentru veniturile din 2022. 
Conform OG 16, care a fost adoptată în luna august 2022 se prevedea că dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere:

  • realizează venituri mai mari de 500.000 euro sau
  • are o pondere a veniturilor totale realizate din consultanță și/sau management de peste 20% inclusiv

aceasta va datora impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depășit oricare dintre aceste limite, fără posibilitatea de a mai opta pentru perioada următoare să aplice impozit pe microîntreprindere.
“Camera Consultanților Fiscali a luat act de adoptarea în Camera Deputaților, în calitate de for decizional a Proiectului de Lege 628/2022 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 16/2022, Proiect care, în forma amendată de Comisiile pentru buget, finanțe și bănci, respectiv pentru muncă și protecție socială, elimină o situație de discriminare flagrantă față de contribuabilul consultant fiscal.”

Astfel, la titlul ”Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor” va fi prevăzut că beneficiază de statutul de microîntreprindere și contribuabilul care ”a realizat venituri, altele decât cele din consultanță şi/sau management, cu excepția veniturilor din consultanță fiscală, corespunzătoare codului CAEN: 6920-«Activități de contabilitate și audit financiar; consultanță în domeniul fiscal», în proporție de peste 80% din veniturile totale (prin amendamentul propus pentru completarea articolului  I, punctul 5, litera f) a alineatului (1) al articolului 47 din OG 16/2022).