deSorin Herman ianuarie 19, 2022

Kurzarbeit 2022: Sprijinul oferit de stat pentru cei care reduc timpul de lucru se aplică în continuare

Mecanismul de decontări Kurzarbeit – e reglementat să se aplice în continuare, dar și înca trei luni după terminarea stării de alertă.

Citește articolul

Una din măsurile benefice pentru angajatori în perioada pandemiei, cea prin care pot scurta programul de lucru al angajaților, va fi prelungită și în următoarele luni.

În contextul incertitudinii create de pandemie, mulți angajatori au fost în situația de a reduce personalul sau a reduce programul de lucru al angajaților.

Una din măsurile care au fost de real sprijin pentru angajatori în această perioadă, cunoscută și sub denumirea de Kurzarbeit, este cea prin care angajatorii primesc un sprijinul financiar de la Stat, în ideea de a păstra angajații și de a nu face reduceri de personal din cauza scăderii cifrei de afaceri. Măsura permite reducerea normei de muncă a tuturor angajaților, sau a unei părți a acestora.

Kurzarbeit a fost anul trecut unul dintre principalele tipuri de ajutor acordate de Guvern firmelor – de fapt, a fost singurul care s-a acordat de-a lungul întregului an.
Mecanismul de decontări Kurzarbeit era reglementat să se aplice timp de trei luni după terminarea stării de alertă. În prezent nu avem din partea Guvernului nicio discuție referitoare la modificarea sa în viitorul apropiat sau la încetarea aplicării sale.

Tot ce știm acum e că, potrivit OUG nr. 132/2020 (actul ce reglementează decontările), mecanismul va continua „și pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgență /alertă /asediu”. Dat fiind România continuă și la acest moment să fie în stare de alertă, respectiv pentru moment nu știm când se va termina aceasta, singurul lucru pe care îl putem spune cu certitudine este că și în lunile care urmează din 2022 vom putea aplica mecanismul Kurzarbeit.

Mai multe detalii despre sistemul Kurzareit puteți găsi aici.