Înrolarea în SPV devine obligatorie pentru societați comerciale, PFA-uri și profesii liberale

Potrivit unui proiect al Ministerului Finanțelor, înrolarea în serviciul Spațiul Privat Virtual (SPV) va deveni obligatorie pentru mai multe categorii de persoane fizice și juridice, începând de anul viitor.

Citește articolul

Înrolarea în serviciul Spațiul Privat Virtual (SPV), serviciu operat de ANAF, va deveni obligatorie pentru persoanele juridice, asocierile și alte entități fără personalitate juridică, precum și pentru persoanele fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent, potrivit unui proiect al Ministerului Finanțelor. Măsura ar trebui să faciliteze comunicarea la distanță a ANAF cu acești contribuabili. Înrolarea în SPV este necesară și în procesul de conectare la ANAF a aparatelor de marcat electronice fiscale, argumentează Ministerul de Finanțe.

Momentan, măsura este prevăzută într-un proiect de modificare a Codului de Procedură Fiscală publicat recent de Ministerul de Finanțe și va intra în vigoare doar după publicarea în Monitorul Oficial. Noul ministru, Dan Vîlceanu, a anunțat că înrolarea obligatorie se va aplica de la 1 martie 2022.

„Obligativitatea înrolării în sistemul de comunicare electronică dezvoltat de Ministerul Finanțelor – ANAF, respectiv Spațiul Privat Virtual, a persoanelor juridice, asocierilor si altor entități fără personalitate juridică, precum și a persoanelor fizice care desfăsoară o profesie liberală sau exercită o activitate economica în mod independent. Înrolarea în SPV asigură o comunicare și un mod de lucru 24/24, 7 zile pe săptamână cu administrația fiscală și reprezintă o eficientizare clară a modului în care cetățeanul interactionează cu organul fiscal. Măsura se aplică începand cu data de 1 martie 2022.”, se precizează intr-un comunicat al Finanțelor.

De asemenea, pentru derularea procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale, definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanța de urgentă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale al ANAF, este necesar ca operatorii economici utilizatori de aparate de marcat electronice fiscale să se înroleze în SPV și să-și achiziționeze certificate calificate.